Седми случай на починало от скарлатина дете във Великобритания. Това предизвика

...
Седми случай на починало от скарлатина дете във Великобритания. Това предизвика
Коментари Харесай

Микробиолог обясни кога се стига до усложнения при скарлатина


Седми случай на умряло от скарлатина дете във Англия. Това провокира паника на Острова и въпроси и у нас какво предизвика инфекцията. Tя може да е съдбовна в извънредно малко случаи.

Скарлатината е постоянно срещана през есенно-зимния сезон. Тя съставлява тип шарка, като нормално недоволствата са температура, изнемощялост, болки в гърлото. Типичен признак е и малиново оцветяване на езика, откъдето идва и името на заболяването.

У нас няма данни за зачестяване на затрудненията от инфекцията и към този момент не е изцяло ясно за какво това се случва във Англия. Инфекциите при децата в Обединеното кралство са породени от бактерията стрептококи от вид А. Властите към този момент дават указания по какъв начин да се работи.

„ Даваме общи препоръки на родителите - защо да наблюдават - болки в гърлото, тресчица, висока температура, обрив са признаци на тази зараза “, съобщи министърът на образованието на Англия Ник Гиб.

На Острова обмислят превантивно разпределяне на антибиотици и всеобщо тестване. Миркобиолози напомнят, че бактерията може да се диагностицира за 10-15 минути с бърз тест.

„ Съветвам при подозрения за скарлатина или стерптокова ангина тези проби да се вършат. Тази бактерия обикновено може да се открие в гърлото при здрави хора, има я по кожата, тя не при всички предизвиква болести. Зависи от имунната система. Тъй като децата имат по-крехка имунна система, при тях тази зараза се демонстрира по-често “, изясни пред БТВ микробиологът в Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Иван Иванов.

Доц. Иванов отхвърля теорията, че бактерията е резистентна на антибиотици. Такова е мнението и на доцент Валери Велев.

„ Имунитетът ни е не запомнил срещата с тази бактерия и внезапно ние сме едни стерилни хора, които могат да заболяват доста елементарно “, добави той.

Доц. Велев изяснява, че до затруднения се стига при така наречен инвазивна зараза - доста рядко бактерията може да навлезе в кръвообращението и нападна други органи и системи. При множеството пациенти скарлатината протича леко.

„ При дребните деца стартира с повръщане. Но след 24-тия час от началото на пристъпа се явява присъщия обрив. Тялото стартира да става червеникаво, на дребни червени точки все едно сте прегрели детето “, добави доцент Велев.

Във Англия се регистрира повсеместен скок в броя на инфектираните със скарлатина. Такава е наклонността и у нас, показват от здравното министерство - случаите са 462 от началото на годината, по отношение на 136 за същия интервал през предходната. Починали няма. Такава наклонност се регистрира и при останалите заразни заболявания след отпадането на Коронавирус ограниченията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР